Posts

What I Feel During CMO

Image
Hello everything. Today is day 8th of Control Movement Order in Malaysia. Guess what? We are not at the end of 14 days but we already be informed that it will be extend to another 14 days. So the CMO will finish (hopefully) by 14th April 2020. Despite of whatever we thought and complaining but in my rational thinking I think this is for the best. 31 March adalah tempoh yang terlalu singkat untuk menamatkan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan berdasarkan graf kes baharu Covid19 di negara kita masih lagi belum menurun atau kata statistiknya 'we still not able to flatten the graph'. Semua orang boleh menjangkakan keadaan ini. Tiada siapa perlu disalahkan. Kerajaan sedang cuba yang terbaik. Malah bukan kerajaan Malaysia sahaja tetapi seluruh dunia sedang mencuba yang terbaik. Tiada siapa yang bersedia menghadapi musuh halus yang tak nampak dek mata kasar ini. Begitulah. 
Aku suka bait doa yang dibacakan oleh Perdana Menteri Malaysia ke-8 tengah hari tadi. Ayat paling aku rasa terk…

masalah

Image
Aku terdetik nak tulis ni sebab ada orang pernah kata"you ada masalah apa je mi" dia cakap begitu hanya kerana aku tak tulis karangan panjang tentang masalah aku dekat media sosial yang dia boleh nampak. Hanya kerana aku tak tunjuk dan tak cerita bukan bermakna aku takde masalah. Hanya kerana aku gembira sentiasa tak bermakna tiada perkara yg merungsingkan. Hanya kerana aku tak berkongsi dan beritahu satu dunia aku stress tak bermakna aku selesa. Setiap orang ada masalah dan struggle sendiri. Setiap orang juga punya pilihan bagaimana mereka mahu hadap masalah mereka. Mempersoalkan seseorang mempunyai masalah atau tidak sebenarnya bukan hak kita. Bila mana kita berkongsi juga buka semua orang akan bersimpati dan berempati. Mungkin ada yang mengatakan padan muka dalam hati. Bukan cuba bersangka buruk tapi realiti mengajar kita bukan semua manusia akan bersikap telus dan jujur di hadapan kita. Tak semua akan sedih bila kita sedih. Tak semua juga akan gembira bila kita gembira.…

Resepi: Kek Coklat(Kukus)

Bahan-bahan 2 cawan tepung gandum 1 cawan serbuk koko 1 cawan minyak masak 1 cawan air suam 1 cawan susu pekat manis 4 biji telur 1 cawan gula 1 sudu esen vanilla 1 sudu soda bikarbonat
Cara memasak 1. Selalunya aku campur semua bahan kering dahulu. Gaul bagi sebati.  2. Masukkan bahan basah mula dengan minyak, susu, air, telur &esen vanilla.  3. Gaul bagi sebati takde ketul-ketul.  4. Masuk dalam loyang yang dah letak dengan majerin dan tepung.  5. Masak dalam pengukus lebih kurang 40minit. Panaskan dulu pengukus sebelum masuk.  6. Nak tahu masak ke tak, ambik lidi cucuk. Kalau takde bahan yg melekat maknanya da masak kalau cair lagi. Biar dulu.  7. Topping ikut suka. Selalunya akan cairkan coklat masakan(double boild)+butter+susu. Then boleh letak chocolate chip atau chocolate rice.

Aqilah Mohd

Image
We know each other from Koperasi sekolah. I was living in my own bubble at school until I was from 4. I start to work at school cyber cafe. I'm starting to know people. After we know each other Aqilah told me her first impression to me was "akak blogger sombong". She said once she commented on my blog but I never reply. I told her that I don't even remember her comments on my blog. Must be because at that time I have a lot of comment from people blog walking until I didn't notice her. I am sorry. That just her first impression I believe it changes. Kan Qila? Hehe. 
Everything starts with PKS. Macam-macam benda buat dan lalu sama. Nak tahu tak, I have sisters (younger sister) but I never close with her. These days we don't even talk to each other at all. Like strangers in the same room and house. I don't know how and why we just don't talk to each other anymore. Having Aqilah and friends, also other juniors make me feel like I really have a sister. Aq…

Accepting (Update on my Mental Health)

Image
I am learning to accept things. I am taking my time to sort things out especially things that linger in my mind. There are so many things that make me wake up in the middle of the night and torture me. Also, the things that make me hard to sleep. I am trying to accept that there are things that we can't control. We just need to face it with courage. I cried so much lately. I burst out in front of people easily. I wanted to heal. I wanted to be happy. But I need time. To accept things, I have heard these 3 tips from someone who lost people that she loved dearly.
1. Sabar. Whatever it is. Sabar. Indeed Sabr is beautiful. It is easier to said than done. Sabr is a very easy and simple word but very hard to do. To be patient with whatever comes. The good and the bad. The unexpected. To be sabar with whatever Allah SWT plans for you even it is not what you wanted.
2. Redha Redha is accepting. This one is harder than sabar. Because you need to learn to accept things. To accept than it i…

Death

Image
Setiap yang hidup akan merasai mati. Belakangan ini terlalu banyak berita kematian yang mengejut. Mati itu pasti tidak bersyarat sakit atau tua. Sampai waktunya sesaat takkan lambat atau cepat. Ianya tak menunggu sesiapa. Death of people makes us reflect a lot especially the one we never expected. How short our life is. Yesterday we might be enjoying our life with our loved ones without knowing that tomorrow they not gonna be with us anymore. I give a lot of thought about this. Thinking about how you end in this temporary world? I always pray for khusnul hatimah but am I working towards it? What is the deed that can save me? Whenever we feel tired of this world and thinking of death might the end of all this. Hold back and think again. Have we done enough in this world? Death surely is not the end for the believers. Bila melihatkan kematian yang baik seharusnya menjadi pengarajaran buat kita. Adakah kita sudah cukup bersedia untuk menghadapi kematian yang datang pada bila-bila masa. …

Review: Liar

Image
5 tahun lepas aku ada review buku 7 Tahun 7 Hari oleh Diana Nuzuin. Lepas 5 tahun DN terbitkan buku baharu LIAR. Aku tak tunggu da, malam dia release aku terus beli. Keesokan hari selepas buku sampai aku terus baca. Bila start baca perasaan aku mula bercampur-baur. DN berjaya tulis setiap perasaan aku yang tak terluah dengan baik. Aku tak tahu macam mana but somehow aku rasa relatable? Aku bukan rasa aku faham tapi aku suddenly rasa difahami? Setiap tulisan entah macam mana membuka luka-luka lama. Bila habis satu chapter aku termenung. Aku terimbau benda lalu lepastu aku tanya kenapa sama rasa ni. Kenapa aku ada rasa ni. Kenapa kau rasa nak tulis juga. Overall look, kemas dan cantik. Cover dan penanda buku sangat cantik. Aku lebih suka kertas recycle berwarna coklat kerana rupa dan baunya tapi aku rasa kosnya pasti lebih mahal. Ini pun sudah cukup baik. DN ada buat satu playlist kat Spotify untuk dibaca dengan buku ni. Aku rasa sesuai semua lagu dalam playlist tu.

Entah kenapa aku ra…