Curang adalah sebuah pilihan.

Curang adalah sebuah pilihan. Tiada keadaan yg memaksa untuk kau curang. Kau sentiasa boleh memilih sama ada untuk terus setia atau berpaling tadah. Ada satu masa dalam perhubungan kau akan diuji. Jika kau kuat maka kau takkan terpedaya, jika tidak kau tewas. 

Kau perlu ingat menduakan memang mudah. Tapi nanti nanti, kau percayalah akan dibalas jua. Hari ini kau mungkin curang dan tak pernah diketahui si dia. Esok lusa. Mungkin cinta kau takkan dibalas. Mungkin kau pula akan dicurangi. Ujian itu akan datang pada kau kembali. 

Sesiapa saja boleh curang. Tapi yang menghargai akan terus setia. Kadang-kadang takkan sebab satu kesalahan kecil kita nak curang. Pilih la salah satu. Serba salah, kesian semua tu tipu je. True that. If you really love the first one, you will never fall for others. Lek lek la. Kalau rasa tak leh go. Jangan curang, terus-terang. 

Kerana pernah mencurangi kau akan belajar menghargai dan maknanya kehilangan orang yg betul sayang kan kau. Kerana pernah dicurangi kau akan lebih berhati-hati dan tak mudah membiarkan diri menjadi yg ketiga. Dan kerana pernah menjadi yg ketiga kau akan lebih tahu bagaimana rasanya menjadi pilihan dan bukan keutamaan. 

Comments

Popular Posts