Resepi: Kek Coklat(Kukus)

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak masak
1 cawan air suam
1 cawan susu pekat manis
4 biji telur
1 cawan gula
1 sudu esen vanilla
1 sudu soda bikarbonat

Cara memasak
1. Selalunya aku campur semua bahan kering dahulu. Gaul bagi sebati. 
2. Masukkan bahan basah mula dengan minyak, susu, air, telur &esen vanilla. 
3. Gaul bagi sebati takde ketul-ketul. 
4. Masuk dalam loyang yang dah letak dengan majerin dan tepung. 
5. Masak dalam pengukus lebih kurang 40minit. Panaskan dulu pengukus sebelum masuk. 
6. Nak tahu masak ke tak, ambik lidi cucuk. Kalau takde bahan yg melekat maknanya da masak kalau cair lagi. Biar dulu. 
7. Topping ikut suka. Selalunya akan cairkan coklat masakan(double boild)+butter+susu. Then boleh letak chocolate chip atau chocolate rice. 

Comments

Popular posts from this blog

Jumpa orang baik-baik pun rezeki.

Persediaan Ke Universiti (UKM, Kolej Keris Mas) Sesi 2015/2016

UPU : TIPS & TRICKS, GUIDELINE; STPM/SPM/ASASI/MATRIKS/DIPLOMA - IJAZAH